بهداشت در زندگی خوابگاهی



زندگی خوابگاهی و توصیه های بهداشتی :

نظر به اینکه دانشجویان با درک صحیح از مسئولیت‌های خود در شرایط زندگی جمعی قادر به تلاش در مرتفع ساختن بسیاری از مشکلات بهداشتی خوابگاههای دانشجویی در جهت تأمین شرایطی مناسب برای زندگی و تحصیل خواهند بود، لذا رعایت موارد ذیل را در خوابگاهها از دانشجویان عزیز خواستاریم.

• نظافت داخل اتاقها بر عهده خود دانشجویان است، ضروری است حداقل هر دو هفته یکبار کتابها و سایر وسایل اتاق جا به جا و زیر و اطراف آن تمیز شود.
• مواد غذایی مانند برنج، روغن، قند و چای در ظروف در بسته نگهداری گردد.
• برای جلوگیری از تجمع و تکثیر حشرات و جوندگان، از ریخت و پاش زباله در اطراف سطل‌های جمع‌آوری اکیداً خودداری نموده، در حفظ نظافت خوابگاه خود کوشا باشید.
• از نگهداری زباله‌ها به صورت روباز بویژه در طی شب اکیداً خودداری شود.
• دانشجویان می‌بایستی سریعاً نسبت به شستشوی ظروف کثیف خود اقدام نموده، از نگهداری ظروف شسته نشده به ویژه در طی شب در داخل خوابگاه خودداری شود.
• هرگز مواد غذایی در دسترس گربه و سایر حیوانات قرار داده نشود و بدین ترتیب از جذب آنها بداخل محوطه خوابگاه جلوگیری به عمل آید.
• از نگهداری هرگونه وسایل اضافی از جمله تشکهای ابری و قطعات چوب و مقوای اضافی در داخل اتاقها و در اطراف تختها خودداری شود.
• از نگهداری شان‌های خالی تخم مرغ، حلب خالی روغن و غیره به هر منظور در محیط خوابگاه خودداری گردد.
• از نگهداری جعبه‌های چوبی فرسوده در محیط خوابگاه به هر منظور از جمله به عنوان جا کفشی یا جای کتاب اکیداً خودداری گردد.
• استفاده از بخاری برقی، اجاق برقی، دیگ زودپز در اتاق خوابگاهها مجاز نمی‌باشد.
• دانشجویان حق طبخ غذا در اتاق خود را ندارند و می‌بایستی از آشپزخانه عمومی برای طبخ غذا استفاده کنند.

• از ایجاد هرگونه مزاحمت که سبب سلب آسایش ساکنان خوابگاه گردد (از قبیل ایجاد سر و صدا و بلند نمودن بیش از حد صدای رادیو وتلویزیون ) جداً خودداری شود.
• در زمانی که دانشجویان از اجاق‌های گاز در آشپزخانه استفاده نمی‌کنند حتماً شعله‌های آن را خاموش کنند.
• برای جلوگیری از ایجاد گرفتگی در مجاری دفع فاضلاب خوابگاه، از شستن موهای خود در دستشویی خوابگاه خودداری نمایید.
• از ورود مواد و وسایلی که در مجاری فاضلاب گرفتگی ایجاد می‌کند، بداخل این مجاری جداً خودداری شود.
• شیرهای آب باز گذاشته نشود و با بستن صحیح شیر از چکه کردن آن جلوگیری به عمل آید.
• برای حفظ بهداشت مواد غذایی ضروری است مواد غذایی فاسد شدنی در یخچال نگهداری گردد.
• دانشجویان نباید بیش از ظرفیت یخچال مواد غذایی در آن قرار دهند به طوری که درب یخچال باید همواره قابل بستن باشد.
• دانشجویان بایستی از قراردادن تخم مرغ با شان مقوایی در داخل یخچال خودداری نمایید.
• برای جلوگیری از ورود آلودگی به داخل یخچال‌ها، مواد اولیه تهیه شده از بازار مانند (میوه و سبزیجات) شسته شود و سپس در داخل یخچال نگهداری گردد.
• پاکیزه نگه داشتن قسمت‌های داخلی یخچال بر عهده دانشجویان می‌باشد، لذا لازم است هر 15 روز یکبار یخچال خاموش و نظافت آن انجام شود.
• در زمانی که عملیات سمپاشی در خوابگاه انجام می‌شود، دانشجویان باید مواد غذایی و ظروف غذا را در محلی محفوظ و در کمد در بسته نگهداری کنند.
• برای جلوگیری از بیماری‌های قارچی لباس‌های شسته شده صرفاً در آفتاب پهن شود و از آویختن لباس‌ها در راهروها و راه‌پله‌ها خودداری شود.
• ملحفه‌ها و پتوها هر چند وقت یکبار در هوای آزاد در معرض نور خورشید قرار داده شود.
• لوازم استحمام از قبیل کیسه حمام و لیف و حوله و همچنین دمپایی و روسری و کلاه و وسایل خواب بایستی اختصاصی باشد ، لذا دانشجویان نباید از لوازم شخصی یکدیگر استفاده کنند.
• دانشجویان بایستی در صورت بروز بیماریهای واگیردار و یا آلودگی محیط خوابگاه به حشرات و جوندگان، مسئول و یا ناظمه خوابگاه را در جریان بگذارند.
• از کشیدن سیگار در محیط بسته و در داخل خوابگاه اکیداً خودداری شود.
• با باز گذاشتن درب یا پنجره اتاق به مدت چند ساعت در روز نسبت به تهویه و تعویض هوای اتاق اقدام گردد.

در پایان امیدواریم شما دانشجویان ”پیام آوران بهداشت در خوابگاههای دانشجویی“ با توجه به مسئولیت خطیر خود با رعایت بهداشت خوابگاهها در امر حفظ و ارتقاء سطح سلامتی جامعه دانشجویی موفق باشید.

مرکز بهداشت و درمان دانشجویان دانشگاه تبریز